+

وردپرس چیست؟

Updated:

  • شما اینجا هستید :

  • طول ویدئو :
  • مدرس :

    مدیریت نیر وب

درباره مدرس

توضیحات

تا حالا اسم وردپرس را شنیده اید؟ اگر بیشتر وب سایت ها را بررسی کنید میبینید که با وردپرس ساخته شده اند و همچنین اگر میخواهید یک وبسایت بزنید وردپرس یک سیستم فوق العاده برای این کار است. پس با ما همراه باشید تا ببینیم وردپرس چیست ؟ 

وردپرس

ورپرس چیست به زبان ساده

وبسایت را میتوان با طراحی و کد نویسی ساخت یا با استفاده از سیستم های مدیریت محتوا (CMS) ساخت که قطعا دومی راحت تر میباشد. اما سیستم های مدیریت محتوای زیادی وجود دارد که وردپرس یکی از بهترین های آن است.

اما وردپرس چیست ، اگر بخواهیم کتابی توضیح بدهیم ، وردپرس یک سیستم مدیریت محتوای کد باز (open-source) و رایگان است که با PHP نوشته شده است و توسط MySQL پشتیبانی میشود .

ولی بیایید به زبان ساده بگوییم , وردپرس یک سیستم مدیریت محتوا است که برای وبسایت ها استفاده میشود یعنی میتوانید با آن محتوای سایت خود (متن ، عکس و …) را به راحتی مدیریت و ویرایش کرده بدون اینکه زبان برنامه نویسی خاصی را بلد باشید. همچنین وردپرس قابلیت اضافه کردن قالب یا افزونه را دارد که هرکدام از این ها قابلیت های ویژه و جدیدی را به سایت شما و مدیریت آن اضافه میکنند.

سیستم مدیریت محتوا دقیقا چیست و چگونه کار میکند؟

وبسایت هایی که به صورت ایستا هستند یعنی فقط با HTML و CSS نوشته شده اند قابلیت تغییر محتوا توسط این سیستم هارا ندارند و فقط میتوان از داخل کد های صفحه محتوای آن را تغییر داد.

اما در وبسایت های پویا یا داینامیک از PHP استفاده شده است که با استفاده از آن میتوان محتوا را به صورت متغییر تعریف کرد تا توسط سیستم های مدیریت محتوا قابل ویرایش باشند. پس به این ترتیب صفحه های وبسایت ما بدون محتوا میشوند و فقط از طریق این سیستم ها محتوا میگیرند.

اما چرا باید از وردپرس استفاده کنیم؟

اگر بخواهیم یک مثال ساده بزنیم ،مثلا یک وبلاگ باید بروز باشد و هر روز داخل آن متن و عکس و فیلم انتشار داد که با استفاده از کد ها بسیار سخت میشود ولی در وردپرس با هر سیستم مدیریت محتوا میتوانید به راحتی در یک ویرایشگر متن ساده ، متن و عکس های خورد را وارد کنید و سریع انتشار بدهید بدون نوشتن حتی یک خط کد . در ادامه با روش تصویری آن آشنا میشوید.

تاریخچه 

حالا که میدانید وردپرس چیست بیایید با تاریخچه آن آشنا بشویم. پایه گذار آن شخصی به نام مت چارلز مولنوگ است که در سال 2003 آن را انتشار داد. مولنوگ در ابتدا از سیستمی به اسم b2/cafelog استفاده کرد تا عکس ها سفر خود به واشنگتن را در وبلاگ خود قرار بدهد و از آن خوشش آمد پس در نتیجه این تجربه شروع کار او بود. او تصمیم گرفت یک نرم افزار بروز و کاملا استادارد و سازگار با وب برای وبلاگ نویسان را ایجاد کند تا به خودش هم در وبلاگ نویسی کمک کند. در ژانویه 2003 این تصمیم را در وبلاگش انتشار داد.

چارلز مولنوگ

او به سرعت با کمک شخصی به نام مایک لیتل شروع به نوشتن وردپرس با b2 کردند. بعد از مدتی کوتاه Michel Valdrighi ، توسعه دهنده اصلی b2 به جمع آن ها اضافه شد. در می 2004 رقیب وردپرس یعنی مووبل تایپ قیمت های خود را افزایش داد که یک فرصت عالی برای آن ها شد به حدی که در فوریه 2005 نسخه 1.5 وردپرس را با نام Strayhorn به تعداد 900 هزار دفعه دانلود شد. نام گروهی که وردپرس را انتشار داد، automatic نام گذاری شد.

با وردپرس چه سایت هایی میتوان ساخت؟

وردپرس در ابتدا برای وبلاگ ساخته شد اما بعدا به یک سیستم مدیریت محتوای عالی تبدیل شد که با آن هر نوع وبسایتی را میتوان زد. شاید بگویید چگونه با یک سیستم مدیریت محتوایی که برای وبلاگ ساخته شده میشود هر وبسایتی ساخت ؟ برای وردپرس مهم نیست که موضوع وبسایت شما چیست ، این سیستم فقط آن را مدیریت میکند حتی به روش های مختلف ، مثلا برای محصولات خود وردپرس امکان مدیریت ندارد ولی همانطور که گفتم با افزونه ها به آن قابلیت‌هایی اضافه میشود ، برای محصولات هم افزونه های مخصوصی است که هرکدام به روش خودشان با ویژگی های زیاد محصولات را مدیریت میکنند.

ظاهر سایت های وردپرسی

وردپرس مدیریت میکند پس چگونه ظاهر های زیبا به سایت شما میدهد ؟ وردپرس قسمتی به نام پوسته ها دارد که نصب کردن قالب بر روی آن ظاهر های زیبا به وبسایت شما میدهد. قالب ها توسط برنامه نویسان و طراحان تولید میشود که المان های مختلفی دارند که محتوای ما داخل المان های آن قرار میگیرند و ظاهر آن ها را به خود میگردند. پس درآخر باید قالب را کدنویسی کنیم ؟ نیاز به کد نویسی خودمان نیست چون برنامه نویسان قبلا این کار را کرده اند و ما باید هر کدام که دوست داریم را انتخاب کنیم تا ظاهر سایتمان شبیه آن بشود.

متن باز بودن 

وردپرس یک نرم افزار تحت وب متن باز است و هر فردی میتواند آن را انعطاف بدهد و ویژگی هایی به آن اضافه کند.متن باز بودن آن باعث به خطر افتادن امنیت سایت شما نمیشود زیرا باگ های آن برطرف شده است وحتی اگر باگی در آن پیدا شود مطئن باشید که باگ مهمی نیست و با آپدیت وردپرس از بین میرود . متن باز بودن وردپرس قابلیت های ویژه ای به آن داده که ریسپانسیو بودن و سئوی بالای آن حتی امنیت بالای آن از موارد مثبت آن است.

cms متن باز

امنیت وردپرس

شاید شما هم شنیده باشید که بگویند وردپرس امن نیست ولی کاملا اشتباه است . کلمه امنیت یک کلمه نسبی است و نمیشود گفت یک چیز کاملا امن است ولی در مورد امنیت وردپرس ، به اندازه کافی امنیت دارد و بقیه موارد امنیتی به خودمان بستگی دارد. در حال حاضر حدود 30 درصد سایت های جهان با این سیستم است و سایت های بزرگی هم در میان آن ها است و حتی سایت خودمان نیز وردپرسی است و اطمینان داریم که به این آسانی ها قابل هک نیست.

امنیت سایت

همانطور که گفتم امنیت به خودمان بستگی دارد که چه حد موارد امنیتی وبسایتمان را رعایت کرده ایم و اگر موارد امنیتی را نادیده بگیریم یا بدون داشتن آگاهی امنیت سازی کرده باشیم حتی وردپرس هم نمیتواند از هک ما جلوگیری کند پس اگر امنیت را رعایت کرده باشیم امنیت سایت ما به اندازه ای که هر هکری نتواند آن را هک کند قوی شده است. نمیتوان گفت هیچ هکری نمیتواند آن را هک کند زیرا در دنیای وب افرادی با دانایی بالا هستند که قادر به هک هر سپر امنیتی باشند ولی تا آنجایی که امکان دارد ما این سپر را قوی میکنیم. پس در نتیجه وردپرس امن هست و مشکلی ندارد.

هزینه استفاده از وردپرس

وردپرس کاملا رایگان است و هیچ هزینه ای از شما نمیگیرد. تنها مبلغی که برای آن باید بدهید هزینه قالب و افزونه ها است که حتی آن ها هم رایگانشان هست که در قسمتی به نام مخزن وردپرس وجود دارد و خیلی از محصولات رایگان میتوانند خیلی از نیاز های ما را برطرف کنند. ولی اگر چیزی که شما نیاز دارید در آن نیست باید از برنامه نویسان خریداری کنید. برنامه نویسان زیادی هستند که محصولات خود را به صورت رایگان در مخزن وردپرس ارائه میدهند.

محل نصب وردپرس

وردپرس برای وب است و امکان مدیریت آن از روی سیستم عامل وجود ندارد. وردپرس در هاست قرار میگیرد و اطلاعات خود را نیز در دیتابیس هاست ذخیره میکند.یک نکته، تنها فایل های آن روی هاست است و نصب و مدیریت آن بر روی وب است یعنی با استفاده از مرورگر ها باید به صفحه مدیریت رفت و آن را مدیریت کرد. شاید بخواهید رو بدون اینکه هاست تهیه کنید آن را امتحان کنید. آیا شدنی است؟ بله ،پس شما میتوانید آن را روی لوکال هم نصب کنید ولی حتی رو لوکال هم باید به سرور وصل شود مانند سرور هایی مثل XAMP و WAMP که یک سرور محلی ایجاد میکنند. اما چگونه باید نصب کرد ؟ در ادامه توضیح خواهیم داد.

هاست مورد نیاز

هاستی که بتوان وردپرس را روی آن نصب کرد ویژگی خواصی ندارد و حتی سیستم مدیریت هاست هم مهم نیست . اما کدام بهتر است؟ هاست هایی با سیستم CPANEL رابط کاربری راحت تری نسبت به بقیه دارند ولی تاثیری بر روی وردپرس شما ندارد پس هر کدام که دوست دارید و کار با آن راحت تر هست را تهیه کنید. اما موقع خرید هاست انواع مختلفی وجود دارد مثل هاست های اقتصادی ، لینوکس ، وردپرسی ، ایران و غیره . همانطور که در اسم ها مشخص بود هاستی به عنوان هاست وردپرس وجود دارد که توجه شما رو جلب کرده است که آیا بهترین هاست برای وردپرس است؟ هاست های وردپرسی ویژگی ویژه ای که سرعت سایت بیشتر بشوند را ندارد و فقط ویژگی های اولیه مورد نیاز وردپرس را دارند و تنظیمات اضافه ای که به آن نیاز ندارید را ندارد پس با توجه به قیمتش مطئن خواهید بود که وردپرس به مشکل نخواهد خورد. حالا این هاست را بخریم یا نه به خودتان بستگی دارد .

نصب وردپرس بر روی هاست

اولین کاری که شما باید انجام بدهید دانلود خود وردپرس است که میتوانید از وبسایت wordpress.org آن را دانلود کنید. گام بعدی باید آن را در پوشه public_html آپلود کنید و سپس از حالت فشرده خارج کنید. توجه کنید که فایل های اصلی آن داخل پوشه نباشند (معمولا در یک پوشه به نام wordpress هستند که باید از آن خارج کنید ) ، زیرا در آدرس سایت شما تاثیر میگذارد. همچنین برای نصب شما به یک دیتابیس و یوزر نیاز دارید که در بخش پنل هاست باید ایجاد کنید. حالا میتوانید آن را نصب کنید .

محل نصب وردپرس

نصب وردپرس

برای نصب شما باید آدرس دامنه ای که بر روی هاست تنظیم کرده اید را وارد کنید ، اگر وردپرس را نصب نکرده باشید به صورت خودکار به صفحه نصب انتقال پیدا میکند. در صفحه نصب چند مورد را از شما میخواهد : نام پایگاه داده ، نام کاربری ، پسورد ،میزبان پایگاه داده و پیشوند جدول نام پایگاه داده ،همان نام دیتابیسی است که ساخته اید و نام کاربری و پسورد ، همان نام و پسورد یوزری است که روی دیتابیس تنظیم کرده اید. میزبان پایگاه داده معمولا همان مقدار پیش فرض یعنی Localhost است اما همانطور که خودش گفته است اگر کار نکرد باید از پشتیبانی هاست این اطلاعات را دریافت کنید. پیشوند جدول همانطور که از اسمش پیدا است ، پیشوندی است که قبل نام جدول های وردپرس که در دیتابیس ساخته میشوند است. برای امنیت بهتر است آن را تغییر بدهید ولی حواستان باشد فقط مقدار قبل از خط تیره را تغییر بدهید.

نصب وردپرس

اگر اطلاعات وارد شده درست باشد پیامی مبنی بر موفقیت شما در نصب ظاهر میشود که با زدن دکمه اجرای نصب به صفحه وارد کردن مشخصات سایت برای نصب، انتقال پیدا میکنید. در این صفحه اسم نام وبسایت شما و نام کاربری و پسورد برای ورود به بخش مدیریت وردپرس و ایمیل شما را میخواهد . در انتها یک چک باکس مشاهده میکنید که در صورتی که میخواهید اطلاعات سایت شما فعلا در موتور های جست و جو وارد نشوند باید آن را فعال کنید. پس از وارد کردن اطلاعات نصب تکمیل میشود و فقط باید وارد صفحه پیشخوان بشوید. (همان بخش مدیریت وردپرس)

پیشخوان وردپرس

در پیشخوان وردپرس بخش هایی را مشاهده میکنید . در بالا نوار مدیریت و در سمت راست منوی پیشخوان و در سمت چپ صفحه است که با توجه به انتخاب گزینه در منوی پیشخوان تغییر میکند. در ابتدا که وارد پیشخوان میشوید صفحه ی خانه را مشاهده میکنید که اطلاعاتی درباره مدیریت وبسایت شما را میدهد که میتوانید چیدمان آن را تغییر داده یا المانی را کلا حذف کنید. با نصب افزونه هایی که اطلاعاتی را نمایش میدهند ، المان هایی به این بخش اضافه میشود . در ادامه به برخی از گزینه های مهم منوی پیشخوان میپردازیم.

پیشخوان وردپرس

چه کسانی به پیشخوان دسترسی دارند؟

در ابتدا هیچ کس نمیتواند در سایت ثبت نام کند تا زمانی که شما قسمتی با عنوان ” هر کس بتواند ثبت نام کند ” را در تنظیمات فعال کنید. کاربرانی که در سایت ثبت نام میکنند به طور پیش فرض فقط کاربر هستند و فقط قسمت های نمایشی سایت را مشاهده میکنند ولی شما میتوانید در ویرایش اطلاعات آن کاربر ، دسترسی آن را تغییر بدهید و نقش هایی مانند فروشنده ، مدیر کل ، نویسنده و .. مشخص کنید.هرکدام از این نقش ها فقط به قسمت های خاصی از پیشخوان دسترسی دارند و فقط مدیر کل به تمام قسمت ها دسترسی دارد.

منوی پیشخوان وردپرس

در منوی پیشخوان گزینه هایی است که بعضی از آن ها مربوط به افزونه و قالبی است که در وردپرس نصب کرده اید و بقیه آن ها به صورت پیش فرض وجود دارند و برای بخش های خود وردپرس میباشد. اولین گزینه منو همان کلمه پیشخوان است که از دو صفحه خانه که با آن آشنا شده اید و صفحه بروزرسانی ها است که برای بروزرسانی قالب و افزونه ها و حتی خود وردپرس است. دیگر بخش های مهم آن ، نوشته ها ، رسانه ، برگه ها ، نمایش ، افزونه ها ، ابزار ها و تنظیمات است که به طور خلاصه آن ها را توضیح خواهیم داد.

نوشته ها و رسانه وردپرس

نوشته های وردپرس که کاملا مشخص است ، نوشته هایی است که در صفحه وبلاگ و حتی در صفحه اصلی نمایش داده میشود. این بخش شامل همه نوشته ها و افزودن نوشته ، دسته ها و برچسب ها است که هرکدام کاملا مشخص است . بخش رسانه یا همان کتابخانه رسانه وردپرس ، بخشی است که در آن تمام فایل های رسانه ای آپلود شده را نمایش میدهد و با بازکردن هرکدام از رسانه ها شما میتوانید متن عنوان آن و عنوان جایگزین و غیره را برای فایل رسانه وارد کنید و یا تغییر بدهید. این موارد برای سئوی سایت شما مهم است. منوی رسانه یک بخش به عنوان افزودن هم دارد که کمی با گرافیک کتابخانه متفاوت است. یک نکته ، در همه ی بخش های وردپرس که قابلیت افزودن موردی را دارند ، هنگام مشاهده همه ی آن ها در بالای صفحه دکمه ای برای افزودن قرار دارد که دسترسی سریع است .

برگه ها و دیگاه های وردپرس

برگه ها همان صفحه هایی است که در سایت مشاهده میکنید. در این قسمت میتوانید آن ها را ویرایش کنید و نحوه ویرایش بستگی به ویرایشگر یا صفحه ساز شما دارد. هنگام که وارد ویرایش یک برگه میشوید به طور پیش فرص ویرایشگر خود وردپرس قرار دارد که طرح جدید آن است و بعضی ها هنوز به طرح قدیم آن عادت دارند که میتوانند در افزونه ها ویرایشگر کلاسیک را فعال کنند. اگر صفحه ساز خاصی را نصب کرده باشید میتوانید در ویرایشگر به آن صفحه ساز انتقال پیدا کنید . صفحه ساز ها افزونه های هستند که به ما در ساخت صفحه ها کمک میکنند. در بخش دیدگاه ها شما باید دیگاه هایی که کاربران در سایت شما وارد کرده اند را تایید یا ویرایش کرده یا حتی آن ها را پاک کنید.ولی ما به شما پیشنهاد میدهیم به جای پاک کردن به دنبال حل مشکل کاربر باشید.

نمایش و افزونه های وردپرس

به دو بخش مهم وردپرس رسیده ایم . شاید با این بخش ها خیلی کار نداشته باشید ولی بخش مهمی است که باید با آن آشنا باشیم. نمایش از بخش هایی به عنوان پوسته ها ، ابزارک ها و فهرست ها تشکیل شده است که با نصب قالب ها شاید بخش های دیگر به آن اضافه شود. پوسته ها یا همان قالب وردپرس های خودمان ، قالبی است که برای ظاهر وبسایت انتخاب می کنید. شما فقط میتوانید یک قالب را انتخاب کنید و برای افزودن قالب جدید یا باید در قالب های رایگان یکی را انتخاب کنید یا با بارگزاری یک قالبی که از جایی خریداری کرده اید قالب جدید را فعال کنید.

انتخاب قالب در وردپرس

در بخش ابزارک ها ، المان ها یا ابزارک هایی را مشاهده میکنید که برای خود وردپرس یا افزونه ای میباشند. در سمت چپ بخش هایی است که با قرار دادن المان ها ، المان ها را در بخشی از وبسایت نمایش میدهند برای مثال بخش های فوتر همان ستون های داخل فوتر صفحه ها میباشند که میتوانید محتوای داخل آن را مشخص کنید. بخش فهرست ها هم مشخص است ، شما میتوانید هر تعداد فهرست که میخواهید ایجاد کنید و برای جاهای مختلف سایت استفاده کنید. مثل فوتر یا هدر بالای صفحه ، که باید در چک باکس های زیر فهرست یا در تب جایگاه ها یا حتی در تنظیمات قالب جایگاه آن را انتخاب کنید.

بخش افزونه ها بسیار ساده است و فقط دو بخش افزونه ها و افزودن دارد. در بخش افزونه ها میتوانید افزونه هایی که نصب کرده اید را مدیریت کنید و افزونه جدیدی را با توجه به نیاز های سایت نصب کنید . بخش افزودن آن مانند بخش افزودن قالب میباشد.

نکته : افزونه وردپرس برای افزایش امکانات می باشد

دیگر منو های وردپرس

بخش کاربران که از اسمش پیدا است و شما میتوانید کاربرانی که ثبن نام کرده اند را ویرایش یا حذف کنید و بخش ابزار ها ، ابزار هایی برای مدیریت وردپرس میباشند مانند درورن ریزی و برون بری اطلاعات سایت. در بخش تنظیمات هم میتوانید تنظیمات وردپرس با توجه به بخش آن ، تغییر بدهید . بخش های آن هم به این صورت است : عمومی یا همان کلی ، خواندن که منظور نحوه خواندن اطلاعات برای نمایش در سایت است ، نوشتن که برعکس همان خواندن است یعنی تنظیمات نحوه وارد کردن اطلاعات ، پیوند های یکتا که مانند اسمش همان آدرسی است که برای نمایش بخشی از سایت در قسمت URL مرورگر نمایش داده میشود و دیگر بخش ها که از نامشان پیدا است که مربوط به کجا هستند.

امیدوارم این آموزش توانسته باشد به شما کمک کند و وردپرس را برایتان به صورت کامل توضیح داده باشد.

اگر سوالی در مورد وردپرس داشتید میتوانید از ما بپرسید.

سوال و پاسخ کوتاه :

وردپرس چیست؟

بطور خلاصه وردپرس یک سیستم مدیریت محتوا رایگان است که به شما این امکان را میدهد سایت خود را در کوتاهترین زمان با کمترین هزینه طراحی کنید

چرا باید از وردپرس استفاده کنیم ؟

به چند دلیل مهم : رایگان است، ابزارهای بسیار زیادی با کمترین هزینه دارد، منابع آموزشی بسیار زیادی دارد که اکثرا رایگان است، آپدیت منظمی دارد و در نهایت متن باز است

آموزش وردپرس را از کجا بگیرم؟

آموزش های بسیار زیادی در سطح نت وجود دارد و در سایت نیر وب نیز یک دوره کاملا رایگان و کاربردی ارائه شده است که میتوانید استفاده کنید

بطور خلاصه و البته ساده وردپرس یک ابزار طراحی سایت رایگان است که میتوانید در کمتر از 5 دقیقه با آن برای خود یک سایت طراحی کنید.

خلاصه بخوایم خدمتتون عرض کنیم پاسخ این میشه که اگر میخواهید یک سایت شخصی یا فروشگاهی متوسط بزنید بدون شکا بهترین گزینه برای شما است.

1- اول اینکه کاملا رایگانه 

2- منابع آموزشی رایگان و تجاری نامحدودی برای آن وجود داره

3- ابزار های در دسترس برای افزایش امکانات آن بشدت زیاده

5- یادگیری آن بسیار ساده است و نیاز به دانش خاصی ندارد

6- هزینه توسعه آن هم بشدت پایین است

دیدگاه

بدون دیدگاه

دیدگاه مشتریان